Баня в японски стил: Добавете екзотика в декора!

Баня в японски стил: Добавете екзотика в декора!

От стари времена японският дизайн е известен с изобилието си от азиатски символи, използването на декори, близки до природата и различни елементи, характерни за Япония и нейната култура. Съвременната Япония обаче се промени значително и сега съществува модерен минимализъм, който свежда детайлите и декора до минимум. Банята в японски стил внася уют, спокойствие и усещане за релакс. Ето някои важни съвети как да внесете японски привкус във вашата баня.

Естествени материали

В японския стил се използват естествени материали. Японците са много загрижени за опазването на околната среда, затова намаляват до минимум използването на вредни синтетични материали и предпочитат да използват екологично чисти такива. Съвременният японски стил, включващ преработени и адаптирани концепции, използва само най-добрите принципи за дизайн и декор, а резултатът е атрактивна и практична баня.

Основни елементи на японския стил

Основното правило на съвременния японски стил е да следвате минималистична традиция. Тази идея се счита за основна. В същото време имате право да добавяте детайли, които допълват основите на стила. 

Геометрия, пропорция и минимализъм

Спазването на геометрията и пропорцията е необходимо , тъй като японците са внимателни към детайлите. Трябва също така да се отбележи, че декорациите им са някак особени. Например, мебелите са правоъгълни и квадратни. Също така, пространството трябва да бъде запълнено само с необходимите елементи, така че да няма нищо излишно.

Ориенталски нотки

Що се отнася до ориенталските нотки, те са снабдени със специални стилизирани декоративни елементи. Цветовата схема може е толкова разнообразна, колкото смятате за необходимо, но не можете да използвате твърде ярки, контрастни и неонови нюанси. Японският стил предпочита само чисти цветове. Препоръчително е също да се възползвате максимално от пространството.

Освен това има още едно важно правило, на което трябва да обърнете внимание. Важно е, че при проектирането и декорацията да се използват естествени, екологични материали.

Колкото до текстилните елементи, те трябва да бъдат стилизирани. Освен това в интериора е задължително да присъстват и флорални мотиви. Идеята де се постигне декор, който е свеж и закачлив, но все пак в премерени дози. 

Източник: vsichko-za-baniata.com