Бягане на пътека за начинаещи

Бягане на пътека за начинаещи

Как да започнем? Когато решите да започнете да бягате, вие го правите, за да постигнете цел, било то загуба на тегло, поддържане на форма или надминаване на собствените си възможности. Може да сте си поставили за цел да пробягате полумаратон или дори маратон за първи път. Но не можете да обуете обувките си и да започнете да бягате като луди, защото това приключение може да се превърне в обратното, ако нямате достатъчно информация или съответните медицински тестове, които да ви дадат възможността да го направите.

Бягане на пътека

След като сте преодолели тази граница на болка и удоволствие, за да продължите да правите километри, време е да направите скока. Когато станете малко по-здрави и издръжливи, можете да продължите с най-лесното в света обучение за начинаещи бегачи или 12-седмичен тренировъчен план, който ще ви осигури до 30 минути бягания, или тренировка, която ще ви помогне да намерите правилното темпо за бягане.

Съвети за начинаещите

·         Начало

Не трябва да го премисляте. Най-добрият начин да започнете е да завържете обувките си и да бягате. Отново и отново, докато не стане навик. В началото без да си поставяте цели за темпото или разстоянието. Ограничете се да бягате толкова дълго, колкото решите. Уверете се, че е реалистично и отговаря на вашето здравословно и фитнес състояние. Ако и двете са добри, можете да започнете с 20 минути три дни в седмицата, след това да преминете от три на четири дни, след това да удължите времето до 25 минути… и така нататък.

Проверки на здравето

Каквато и да е причината, която ви кара да бягате, трябва да знаете дали тялото ви е достатъчно подготвено за това. Извършването на пълен преглед с включен стрес тест е ключът. Също така е необходимо да се изключи хроничната умора и да се научите да я преодолявате, ако е необходимо.

  • Намиране на време

Ако ви е трудно да си създадете навик да бягате, приемете го като важен ангажимент. Ако това не е достатъчно, намерете партньор. Така мотивацията ще е още по-голяма. Също така може да помогне да оставите екипировката си опакована предната вечер: ще имате една причина по-малко да се чувствате мързеливи сутрин.

·         Загрявка

Ако загреете добре, е много по-лесно едновременно да започнете да бягате и да издържите. Така се подготвя нервно-мускулната система за усилие чрез активиране на механизъм, чрез който мозъкът казва на мускулите как да се съкращават. Тялото започва масово да произвежда ензими, които изгарят мазнините, като по този начин насърчават по-ефективното функциониране на аеробната система.