Идеи за вашия дом – модерният интериор през 2021 година

Идеи за вашия дом – модерният интериор през 2021 година

За 2021 година основните интериорни тенденции могат да бъдат разделени на две големи групи. Първата група визира тези, които битуват от няколко години насам и затвърждават своя превес. Втората тенденция са така наречените микротрендове, възникнали последната година и белязани от последиците от световната пандемия от Ковид-19. Защото подобно глобално събитие не може да премине незабелязано в нито една сфера от нашия живот, включително и интериорния дизайн.

Основни цветове в интериора на вашия дом през 2021 година

Относно фактора избора на цвят е добре да се отчетат два фактора. Основната тенденция до миналата година така или иначе си беше така наречената „естественост“, а ситуацията с коронавируса определено я изостри и затвърди. Тъй като сега вече прекарваме повече време вкъщи, всички детайли от обкръжението ни са от много по-голямо значение.

Днес всички искат да живеят в обстановка, белязана от спокойствие, без компромис по отношение на  комфорта. Ето защо много хора отдадоха предпочитания на неутралната палитра от естествени нюанси. Това на първо място включва основните цветове: ахромати като черно, бяло и разнообразните нюанси на сивото, както и по-приглушените тонове, способни да допълнят и разнообразят базовата цветова схема по един невероятен начин.

Бежовото е най-подходящият цвят като основа, както при избор на декорация в студени, така и ако се спрете на топли, слънчеви нюанси. Дотук споменахме за базовите тенденции при цветовете, но сега нека да обърнем внимание и на микротрендовете. Ето например, един, който е доста впечатляващ – класическото синьо, сочено за фаворит през 2020 година, отстъпи позиции пред другите тонове от палитрата си като синьо-зелено, синьо-сиво и други подобни смесици, които са невероятно модни сега.

Заоблени форми – една от новите тенденции при обзавеждането на вашия дом

Мекотата и женствените форми са една очарователна тенденция, забележима както при архитектурните решения, така и за избора на мебели и декор. Това отново не е чисто нова тенденция, тъй като формирането й се забелязва от няколко години насам. Най-важното, което трябва да отбележим, е че строгите линии и оформления са смекчени и предимно се отдава предпочитание на такива мебели, при които въобще липсват ъгли. Става въпрос за всичко – маси, лампи, табуретки, фотьойли, пуфове, дивани – почти всички модни дизайнерски мебели са лишени от своите прави ъгли. 

Минимализмът във вашия дом

Светът и през 2021 година си остава във владение на всемогъщия минимализъм. Това е глобална тенденция, подсилена от пандемията през 2020 г. , когато много хора предпочетоха да се отърват от своите стари нефункционални интериорни елементи и да отворят повече простор в помещенията. Това не само им позволи да пуснат въздуха и светлината, но им даде възможност и да дезинфекцират домовете си по-лесно и ефективно. Защото здравето ви и декора на вашия дом са неизменно свързани.