Как да научим децата да пресичат и да познават пътните знаци?

Как да научим децата да пресичат и да познават пътните знаци?

Всеки родител се притеснява за детето си, особено когато става дума за пресичане на натоварени улици и булеварди. Затова покрай училища, детски градини и университети се монтират специални пътни знаци, проектирани така, че да изострят максимално вниманието на водачите. За всеки родител би било много успокояващо ако знае, че детето му знае как да пресича от ранна детска възраст.

Как да научим жадните за приключения малчугани да спазват знаците и да се оглеждат? Разбира се, с игра! Чрез организацията на физическа активност, в която децата са активни участници в различни потоци от движение. Така те по свой си начин се превъплъщават в ролята на  шофьори или пешеходци, спазват определени правила за движение и печелят точки.

Какво представлява обучителният процес?

В много държави в целия Свят има обособени игрища, създаващи една затворена пътна мрежа с маркировка и пътни знаци. Всяко дете на случаен принцип изтегля своята роля в движението и получава задача, която трябва да изпълни.

Така например, детето, на което се падне ролята на водач, получава камионче, което трябва да закара своя товар до другия край. За да изпълни тази задача, малкият водач ще трябва да мине през няколко различни кръстовища, пътни знаци и пешеходни пътеки, където ще се сблъска с другите деца-участници в движението.

Други роли в това сложно детско занимание могат да са тези на пощальона (пешеходеца), който трябва да пресича светофари и пешеходни пътеки, както и полицая, който съвестно наблюдава дали останалите спазват правилата. Целта на занятието е всички подрастващи да минат през всички позиции за да разберат максимално добре “играта”. В края на игралното обучение, децата ще пренесат вече добре разбраната игра и в реалния живот. Ще знаят накъде да гледат и кога да пресичат безопасно.

Дори и да няма много подобно съоръжения и организация, родителите биха могли играейки да научат децата си как да пазят себе си и останалите.

Защо е важно децата да познават основните правила за движение?

С всеки изминал клас учениците стават все по-самостоятелни и използват различни средства за придвижване – пеша, с колело, електрическа тротинетка, ролери, скейтборд. В България, те могат да се ползват без специални книжки или разрешителни, но децата като участници в движението трябва да знаят как с ръце да уведомят останалите каква маневра или завой възнамеряват да направят. Затова е важно да са запознати добре с основните пътни знаци, правилата за движение и поведението на регулировчика.