Как да подготвим почвата за отглеждане на пролетни култури?

Как да подготвим почвата за отглеждане на пролетни култури?

За да оползотворите градината си по най-добрия начин през идващите пролетни месеци, малко планиране и подготовка са нужни, за да се справите в отглеждането на различни култури.

Подредете всичките си градински лехи, уверете се, че зеленчуците, които отглеждате, са добре поддържани и подгответе нови растения.

ПРОВЕРЕТЕ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ СИ КУЛТУРИ

Извадете всички плевели и растения, от които вече не се нуждаете. Също така охлювите може да навредят по това време на годината, защото те обичат много броколи и зеле.

От време на време ходете на проверка в градината за охлюви, за да ги извадите – подходящо време за това е вечерта с фенер. Можете също да използвате различни препарати против вредители, за да ги премахнете от вашия разсад, преди да имате възможността да му се насладите.

Може също да нанесете на вашите растения тоник за биологични морски водорасли. Редовното приложение помага за укрепване на растенията срещу екстремни температури.

ПОДГОТВЕТЕ ГРАДИНИТЕ ЗА ПРОЛЕТНО ЗАСАЖДАНЕ

Подмладяване на градинското легло:

Извадете плевелите и всички растения, които пречат на растенията да се развиват. Оставете тези, които все още искате, и ги засадете в градината

След това е време за добавяне на различни вещества в почвата. Ако не замените хранителните вещества между засаждането, няма да има нищо в почвата, което да помогне на растенията да достигнат пълното си развитие.

Първо, определете какъв тип почва имате:

  • Глинеста почва – тежка и трудноразбиваема.
  • Песъчлива почва – няма добра водна задръжка.
  • Богата здрава почва – богата на органична материя и ронлива.

Ако имате глинеста или песъчлива почва, трябва да копаете много и да добавяте компост. Правете това редовно. Ако почвата ви е богата на минерали и е здрава, няма да е необходимо да добавяте толкова много органична материя.

Различни добавки за растения могат да дадат хранителни вещества и органична материя, за вашите култури. 

Комбинацията от органична материя, кръв и кости и гипс ще помогне за разграждането на тежки, глинести почви, както и подобряване на дренажа в уплътнена почва и увеличаване на капацитета на задържане на вода в песъчлива почва.

Също така се увеличава микробната активност и подтиква земните червеи да се раздвижат. Можете да използвате компост за подобряване на условията в градината. 

Овчите пелети правят почти същото – заздравяват почвата и добавят органична материя. 

ЗАСАДЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Началото на пролетта има много растения, подходящи за отглеждане, особено в по-топлите части на страната. 

Зеленчуци като броколи, цвекло, зелен лук, боб, моркови, праз, билки, цвекло и спанак понасят по-ниски температури, ако все още е студено.

Добра идея е да засаждате последователно разсад – всеки месец или така в различни лехи, така че винаги да имате зеленчуци в различни етапи на развитие.

Това ще гарантира, че градина ще продължи да се развива през пролетта. Важно е да продължите да храните вашите култури, докато растат.

Нанасяйте органичен тоник от морски водорасли на всеки четири седмици, за да насърчите силен растеж и да помогнете за укрепване срещу екстремни температури.

Също така е добра идея да добавите слой мулч около вашите зеленчуци, за да задържите влагата, да спрете изникването на плевелите и да запазите корените защитени от екстремни температури.

Указания за засаждане на разсад:

  • Накиснете разсада си в кофа с тоник за биологични морски водорасли и оставете да се отцежда. Това се прави, за да се предотврати шокът от трансплантация.
  • Изкопайте дупка, приблизително два пъти по-голяма от дълбочината и ширината на кореновата топка на вашето растение.
  • Частично запълване на дупката всякакъв вид зеленчукова смес.
  • Внимателно притиснете почвата около основата на растението.

Тази статия е разработена в партньорство с Парник БГ, лидерът на пазара с оранжерии. Разберете повече за оранжерии цени на нашия сайт. 

Източници: 

Springtime Garden Soil Preparation

How to Prepare Your Garden for Spring Planting