Кой може да бъде приет в психиатрична болница и защо?

Кой може да бъде приет в психиатрична болница и защо?

Хоспитализацията в психиатрична болница, противно на разпространените стереотипи, не винаги се случва, защото някой има халюцинации или говори с въображаеми хора.

Приемането в подобно болнично заведение предполага, че психическото състояние на пациента се е влошило и е невъзможно да му се помогне в домашни условия. В същото време човек може да възприема реалността съвсем адекватно и да отговаря за действията си. Някои форми на депресия например изискват допълнителна помощ. 

Понякога пациент може да постъпи в болница, за по-обстойни прегледи или да получи по-ефикасно лечение. Във всеки случай не трябва да се страхувате от хоспитализация. Престоят там не се различава много от лечението в която и да е друго клинично заведение.

Има съществена разлика в леченията на психиатъра и психолога. За да разберете повече за различията, посетете официалния сайт на психолог Силвия Маринова – Psysense.bg

Кой решава дали да пациент да бъде приет в психиатрична болница?

Трябва да се прави разлика между доброволната и принудителната хоспитализация (именно с нея са свързани много социални предразсъдъци и страхове).

Пациентът може да бъде приет в болница без негово съгласие, ако:

  • поради психическото си състояние той може да навреди (на себе си или на друг човек) или да се опита да отнеме живота си;
  • не е в състояние да изпълнява ежедневни домакински задачи (приготвяне на храна, пазаруване, спазване на основните правила за лична хигиена);
  • влошаването  на психичното здраве може да доведе до още по-сериозни здравословни проблеми;
  • решението е взето от съда.

Можем ли да постъпим доброволно в психиатрична болница?

Да, ако човек има нужда от специална медицинска помощ, той има право да поиска хоспитализация или да каже на лекуващия психолог или психотерапевт за своето желание. 

Специалистите от своя страна също могат да посъветват пациента си да посети такова болнично заведение, като му се обясни, защо това е необходимо и колко дълго ще продължи престоят му там. Но решението все още остава лично на пациента.

Важно е да запомните, че самият факт на хоспитализация в психиатрична болница не означава отрицателни социални последици или ограничения на правата за пациента. Много от тях се притесняват от това, какво ще си помислят колеги, близки и роднини. Тези страхове са неоснователни.

За да обобщим: не е важна причината за хоспитализация, а състоянието на вашето психично здраве. Ако това изисква лечение под наблюдение, тогава трябва да отхвърлите страховете и да следвате препоръките на лекаря.

Според СЗО грижата за вашето психично здраве намалява риска от самоубийство и подобрява качеството ви на живот като цяло. Навременното откриване на психично заболяване в ранните етапи от неговото развитие позволява да се спре или значително да се забави прогресивният му ход. Ако забележите признаци на някакво психическо разстройство в себе си или в семейството си, ви призоваваме незабавно да потърсите помощ от специалист.