На ваканция с кола. Какво да направите преди да тръгнете?

На ваканция с кола. Какво да направите преди да тръгнете?

Много българи предпочитат да пътуват с автомобила си пред алтернативи като влакове и самолети. И е лесно за разбиране – малко са транспортните средства, които могат да се мерят със свободата, която предоставя автомобилът. Почивката с кола просто има много предимства, както практични, така и приключенски. Някои от предимствата:

·       Можете да пътувате с цялото семейство на борда.

·       Не е нужно да носите багаж на ръка.

·   По време на пътуването можете да спирате по всяко време, и толкова често, колкото желаете.

·       Няколко спирки могат да бъдат планирани по пътя.

·   През по-натоварените периоди от година пътуването с кола е по-евтино от резервацията на самолетен билет.

·    Пътуването с кола предлага място за приключения и свобода, което малко други видове транспорт предлагат.

Имайки предвид всички тези положителни аспекти обаче, не бива да забравяме, че никоя кола не е защитена срещу неочаквани пътнотранспортни проблеми, повреда на двигателя или обща повреда на автомобила.

Обслужване на автомобила

Най-важното за една успешна автомобилна почивка е, разбира се, колата да работи. За да сведете до минимум риска от повредата ѝ, можете да прегледате колата преди тръгване. Особено ако ви предстои по-дълго пътуване, далеч в провинцията или в чужбина.

Най-лесно е да отидете в сервиз, за ​​да обслужите колата, но можете да си направите и самопроверка, ако имате познания, за да сте сигурни, че ще издържи целия маршрут. Тези аспекти са най-важните:

·       Сменете износените части

·       Проверете двигателя

·       Сменете маслото

·       Проверете спирачните накладки

·     Проверете налягането в гумите. Друго, което е от значение е дали гумите ви са в добро състояние. Особено през зимата, когато условията са много по-тежки, пътят е хлъзгав, натрупал е лед или сняг, трябва да обърнете особено внимание. Ако гумите ви са в лошо състояние, разгледайте автомобилни гуми – виж цената.

Опаковайте разумно и безопасно

Опаковайте малко багаж, за да имате повече място. Помислете какво трябва да носите със себе си, за да бъде пътуването удобно, както на място, така и по време на самия път с кола – не носете повече от необходимото.

Също така не забравяйте да натоварите колата внимателно, като тежкият багаж трябва да бъде поставен в долната част на багажника, а отгоре подредете по-леките и дребни неща. Освен това се опитайте да избегнете разместването на много неща в колата с помощта на колан.

Не забравяйте да опаковате слънчевите си очила. Ако отивате на почивка с автомобила си, тъй като са необходими не само за слънчевите дни на плажа или по пистите, но и ако шофирате нощем, за да не ви притесняват светлините на другите автомобили.

Важни документи

Уверете се, че носите със себе си шофьорска книжка, лична карта и свидетелство за регистрация, когато отивате на екскурзия с колата.

Въпреки че в днешно време полицията може да провери повечето неща за вас и колата ви на място, полезно е да носите свидетелството си за регистрация и други важни документи със себе си по време на пътуването. Ако отивате на автомобилна почивка в чужбина, изискване е да можете да докажете, че колата е ваша.

Автомобилна застраховка

Проверете отново какво покритие имате по вашата автомобилна застраховка – особено ако отивате на екскурзия извън страната. Ако колата започне проявява симптоми на повреда по пътя, значително ще се улесните, ако знаете с какво може да помогне застраховката.

Аварийно оборудване

Например носете предупредителен триъгълник, спрей за гуми и комплект за първа помощ в малко вероятния случай на инцидент. Ако се получи дупка, която е по-голяма от 2 мм, спреят за гуми ще ви помогне, но разбира се, съветваме ви да имате и налична резервна гума, тъй като тя е значително по-издръжлива.

Прегледайте маршрута си, ако отивате на почивка с кола в чужбина или в ненаселени райони, може да се наложи да увеличите аварийното си оборудване. Много държави изискват определено аварийно оборудване да има в колата. Например, във Франция се изисква задължително присъствието на светлоотразителна жилетка. Разгледайте актуалните намаления и се сдобийте с всичко необходимо, и то на добра цена.

Вентилационна система

Проверете дали климатика и парното работят. Пътуване в досадна жега или студ, в зависимост от сезона, винаги е неприятно.

Напитки и закуски

Носете вода и леки закуски в колата, за да увеличите комфорта по време на пътуването. Освен това е умно решение, в случай че се случи да останете в колата за дълго време – в задръствания, виелици или ако колата се повреди.

Навигация

Дори и да имате смартфон, не забравяйте, че батерията може да падне или да се окажете в райони, където няма покритие. От съображения за безопасност можете да носите добрата стара хартиена пътна карта със себе си. Обикновено може да се закупи от повечето бензиностанции и информационни агенции и центрове.

За да сведете до минимум риска колата да ви изостави на пътя, следвайте нашите съвети за успешната почивка с автомобил.