Погрижете се за тялото си през есента

Погрижете се за тялото си през есента

В китайската медицина всеки сезон и съответстващ елемент се определят като огън, земя, метал или вода – енергията Чи в човешкото тяло. Правилният поток на тази енергия е и ключът към доброто здраве. Акупунктурата и билковите лечения регулират потока на енергията Чи, стремейки се към възстановяването на баланса. Възстановеният вътрешен баланс спомага за прилив на енергия и за поддържане на младостта.

Есента е време на преход и идеално време за нежна детокс програма, която да пречисти тялото и ума, както и да подготви организма за студения сезон. Отдайте се на необходимата почивка от летните приключения и дайте на тялото си голяма доза витамини и минерали, които ще му помогнат да се предпази през студените месеци.

Прилив на енергия от детоксикация

Детоксикацията е процес, доказал се със способността си да разруши рутината и да даде кратка почивка на тялото, за да възстановиш силите си. Есента е подходящ момент за това – точно навреме преди да настъпи коледният и зимен сезон, и покрай тях главозамайващите кулинарни изкушения.

Дори и при детокса да загубиш тегло, това не го прави диета и не трябва да се смята за такава. По-скоро целта е да облекчи функцията на черния дроб, жлъчката, чревния тракт, бъбреците. Като се препоръчва да е за максимален период от две седмици.

В зависимост от предпочетения детокс план, приемът на калории спада от средно 2500 до 450 калории на ден. Силното намаляване или пълния отказ от твърда храна се компенсира с поне три литра течности на ден, като може да бъдат под формата на вода, супи и неподсладени билкови чайове. По-специално за последните се казва, че подпомагат изхвърлянето на токсините от тялото. Когато вземеш решението да направиш детокс, е важно да заложиш на качество и свежест на продуктите, за да постигнеш възможно най-добри резултати и да дадеш на тялото си хранителните вещества, които ще помогнат за укрепването му.

Какво трябва да избегнете при детокс?

Когато тялото и организма ти са в режим на почивка, е добре да се съобразиш и да не го натоварваш допълнително. Ето кои храни и напитки са киселинообразуващи и ти препоръчваме да ги избегнеш:

 • Кафе
 •  Захар
 • Алкохол
 • Сладки изделия
 • Млечни продукти
 • Месни продукти
 • Енергийни напитки

Кои ритуали ще подсилят детокс ефекта?

В състояние на детокс, тялото и организма ти забавят своя ритъм, ето и някои от начините за подпомагане по най-добрия начин от следните ритуали:

 •  Водене на дневник
 •  Конструктивни дискусии
 • Регулиран и здравословен сън
 • Изоставяне на телевизия и интернет
 • Релаксиращи упражнения за по-добро дишане
 • Умерено физическо натоварване под формата на разходки сред природата или йога

Как работи детоксът?

Възможни странични ефекти в първите дни на детокс терапията могат да бъдат умора и болки в главата, гърба и крайниците. След около три до четири дни действителният положителен ефект настъпва – промяната в диетата насърчава производството на серотонин.

В зависимост от продължителността и варианта на детоксикиращата терапия, прекъсването на гладуването – т.е. приемането на твърда храна, например под формата на ободряващи супи от картофи, тиква и моркови – става след седем до четиринадесет дни.

Детоксът – ново начало

Концентрирай се върху осъществимото, считай всяка малка стъпка за успех и се опитвай да управляваш натоварването си ден след ден. Например трайно намаляване на консумацията на кофеин, месо или сладкиши, ходене на разходка за 20 минути на ден, прекарване на по-малко време в социалните мрежи и вместо това прочитане на няколко страници от хубава книга или започване на хоби. Особено последното помага да се организират мислите и да се освободи от негативните влияния.

Защото поддържането на здравословна дистанция от заобикалящата ни натоварена и технологична среда помага, особено в напрегнати моменти, помага да се справим по-спокойно със събитията, които са извън нашето влияние.