Църковен брак – духовната връзка между двама души

Църковен брак – духовната връзка между двама души

Православните традиции постепенно се връщат в живота ни и, разбира се, не може да се игнорира ттолкова важно събитие като църковен брак в София. Сватбата се избира от все по-голям брой двойки – от някой поради собствената си дълбока вяра, от някой – за да угодят на родителите си или просто от желание за нещо специално и свещено. И понякога тайнството се решава от съпруг и съпруга, които живеят заедно в продължение на много години.

Сватбата символично означава съединението на Христос в образа на младоженеца и православната църква в образа на булката. Тайнството представлява взаимни обети за любов и вярност. След размяната на пръстени и тържествената служба булката и младоженецът се считат за съпрузи в очите на Бог, между тях се образува неразривна духовна връзка и новото семейство получава благословията за щастлив живот и раждането на деца. Струва си да се помни, че сватбата е завинаги и церемония за прекратяване на брака не съществува.

Кой е най-добрият период след сватбата?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Струва си да дадете сериозна клетва само когато почувствате, че сте готови за това. Трябва да сте сигурни, че ще живеете с избраника цял живот, приемайки неговите слабости и грешки. Съюзът, посветен от църквата, е духовно единство, общ път към Бог, изискващ вътрешна зрялост, мъдрост и толерантност.

Според каноните сватбата е разрешена както в деня на регистрация на брак, така и след месец, година, десет години – по всяко време, когато дойде осъзнаването за готовност за отговорна стъпка. Ако искате да станете съпрузи пред държавата и пред Бог в един ден, трябва внимателно да планирате времето и за двете тържества. Обикновено се препоръчва двете церемонии да бъдат разделени, тъй като младите хора и гостите могат да се уморят от толкова много впечатления. Що се отнася до горната граница, няма такава. Можете да запечатате съюза с духовни връзки дори след петдесет години брак – и в този случай това определено ще бъде балансирано и неизменно решение.

Заключение

Сватбеният брак е най-искрената и всеобхватна клетва за лоялност, която любящите хора могат да направят един на друг. Тайнството свързва две души за цял живот с неразривни духовни връзки. Ето защо сватбената церемония на женени хора, които се познават и са уверени в любовта си, се приема и благославя от църквата.