Как да изберем размерите на полилея

Как да изберем размерите на полилея

Изборът на подходящ размер при покупка на полилей е също толкова важна, колкото и това той да съответства на цялостното стилово оформление на стаята. Вероятно на всички вас се е случвало да посетите жилище, където осветителното тяло в дневната стои странно и не пасва на самото помещение.

Прекалено големият полилей може лесно да направи стаята още по-малка, ако нейната квадратура като цяло е по-скромна. Същото важи и в обратната ситуация – ако поставите малко тяло насред голяма стая, това ще направи пространството празно, неуютно, недовършено и някак абсурдно.

Именно поради тези причини в случаите, когато се налага да изберете нов полюлей за конректна стая, трябва да бъдете много внимателни, за да не се наложи съвсем скоро да разбирате, че сте направили погрешен избор. Неправилният подбор на новата придобивка може да ви накара да похарчите още пари за нов модел, както и малко или много да се почудите какво да направите със стария продукт, който остава излишен.

Как да се ориентираме при покупка

На първо място от 2r-bg.com (един от най-големите сайтове за покупка на осветителни тела в България) съветват да се съобразим именно с височината на тавана. В повечето жилища тя е около 243 сантиметра, което прави стаите неподходящи за твърде големи висящи полилеи.

В същото време, изборът не е малък. Просто трябва да се спрем на артикул, който е по-скоро широк и обемист настрани. Това ще създаде усещане, че стаята е по-висока и ще ѝ придаде аристократичен вид.

Важно е да направим и правилния избор в зависимост от цокъла на местоположението. Например при цокъл за крушки Е27 led полюлеите са изключително удачен вариант. Ако е с друг цокъл, има вероятност някои модели да не паснат и да се наложи да ги връщате в магазина, ако ви се предлага подобна опция.

В зависимост от вашия стил, тази височина е подходяща и за така наречените прожектори, както и за инсталирането на лунички. Те няма да отнемат от височината на помещението и по-голямата част от него ще остане ползваема.

Ако пък имате тази височина на тавана, но все пак искате да поставите полилей, който да пада свободно надолу, добре е да го инсталирате над масата в хола или трапезарията, където няма да има риск някой да се удари в него. Освен това съществува и друга опасност, а именно да се нараните, ако случайно ударите с тежък предмет висящия продукт и го счупите.

За хората, които имат малки деца, е ясно колко опасно може да бъде това и каква предпоставка за сериозни проблеми се създава. Затова е много важно внимателно да обмисляте от всяка гледна точка, когато избирате подобен продукт, който да поставите  дома си.

В тези случаи е удачно да поставите нещо по-деликатно и минималистично с не толкова обемиста изработка. Това може да компенсира липсата на височина в помещението и все пак да задоволи вашите изисквания.

Специалистите съветват при стандартни размери на спалня и дневна като цяло да сме изключително предпазливи с осветителни тела по-големи от 45 сантиметра, защото именно тук размерите на полилея започват да се превръщат в основен акцент.

Най-големите и помпозни модели са особено трудни за адаптиране и могат да намерят приложение единствено в частни къщи с голяма квадратура и наистина голяма височина на тавана от около 5 или 6 метра. Тази височина на помещението би позволила инсталирането на практически всеки модел, който пожелаем.