Каква е разликата между състоянието на кожата ви и типа кожа?

Каква е разликата между състоянието на кожата ви и типа кожа?

Може би не сте сигурни каква точно е разликата между типа и състоянието на кожата ви. Състоянието е точно това – временно положение, което кожата ви може да има през определени периоди от живота ви, и което може да бъде повлияно, например от промяна на времето, храна, козметика или други фактори, които могат да променят начина, по който кожата ви се чувства. Вашият тип кожа, от друга страна, е това, с което сте родени, и не можете да го промените – но можете да използвате продукти, които ѝ осигуряват най-добрата грижа. В този материал ще ви дадем повече информация за някои от най-често срещаните състояния на кожата. 

Видове състояние на кожата?

Основните 4 типа кожа са – нормална, суха, мазна, комбинирана. За разлика от типа кожа, който е постоянен, кожните състояния често са временни и често преходни. Ако погледнете думата „състояние“ на кожата, тя трябва да се отнася точно към това – състоянието на кожата ни. То може да бъде, както краткосрочно, така и дългосрочно, и точно както може да се промени или изчезне, то може също така да се завърне. Такъв пример могат да бъдат състоянията на стрес или проблеми с хормонален дисбаланс.

Някои типове кожа са по-податливи към появата на определени кожни състояния от други. Екзогенни фактори като начин на живот, модели на сън, алкохолни навици, диета, стрес и процедури за грижа за кожата, като това са само някои от възможностите, могат да доведат и до появата на различни състояния на кожата ви. Често срещани кожни състояния са чувствителна кожа, дехидратирана кожа, увредена от Слънцето кожа и акне. По-надолу разглеждаме три често срещани кожни състояния – чувствителна, акнеична и суха (дехидратирана) кожа.

Чувствителна кожа

Чувствителната и сенсибилизирана кожа е нещо, което изпитват все повече хора. Степента, в която чувствителната кожа трябва да се категоризира като тип кожа или състояние на кожата, е въпрос на различни мнения. Първо и най-важно, чувствителната кожа е състояние на кожата, което може да изпита всеки, независимо от типа. Някои се раждат с предразположение към чувствителна кожа, докато при други ще се появи състояние на чувствителна кожа в резултат на някакво неблагоприятно влияние. Вътрешните психологически процеси също играят важна роля в развитието на чувствителната кожа.

Външни фактори като начин на живот, околна среда, различни видове лекарства, стрес, тютюнопушене, замърсяване, вътрешен климат и слънчеви бани могат да повлияят неблагоприятно на кожата ви. В допълнение, прекомерната или неправилна употреба на вашите козметични продукти може да доведе до симптоми на чувствителна кожа. Поради свръхчувствителност към външни влияния, тя трябва да се третира с повишено внимание. Използвайте продукти със съставки, които осигуряват влажност и с вещества, които изграждат горния слой на кожата.

Акнеична кожа

Акнеичната кожа има свръхактивност на мастните жлези, което води до натрупване на себум, често поради различни хормонални влияния върху кожата. Леките до умерени случаи се лекуват главно с козметични продукти или кремове с рецепта. Тежкото кистозно и възпалено акне често се лекува с медикаменти, предписани от дерматолог. Акнето и нечистата кожа засягат около 80% от тийнейджърите, но също и възрастни, могат да се борят с акне. Хормоналните промени насърчават производството на повече себум и това е причината, поради която кожата се променя по време на пубертета и може да доведе до пълни с течност циреи и възпалителни състояния на кожата.

Фактори, които могат да предизвикат акне, са например хормонални промени, менопауза, стрес, менструация и заболяване. Външни фактори като козметика, замърсяване, UV лъчи и други химикали, както и диета и начин на живот. Както при всичко останало в живота, предотвратяването е по-лесно от справянето с проблема. Ето защо е важно да имате добра рутина за кожата сутрин и вечер, за предпочитане състояща се от активни съставки като ретинол, салицилова киселина (BHA), азелаинова киселина. Това са съставки с фантастичен ефект върху предразположената към акне кожа, които са, както регулиращи себума, така и противовъзпалителни и антибактериални. Такива продукти може лесно да откриете и да направите поръчка на козметика онлайн.

Суха (дехидратирана) кожа

Всяка кожа може да се дехидратира, независимо от типа. Дехидратираната кожа, известна още като суха кожа, има липса на вода главно в горния слой. Дехидратираната кожа се нуждае от овлажняващи и запазващи влагата съставки в допълнение към по-мазни съставки, които помагат за задържане на влагата и предотвратяват простото “изпаряване” на водата. Много едни и същи симптоми се характеризират, както за суха кожа, така и за дехидратирана кожа, като например, че може да чувствате кожата опъната, и че могат да се появят фини линии (линии на сухота). Като цяло, че сухият тип кожа се характеризира с липса на себум, тоест има ниско производство на себум, докато дехидратираната кожа има липса на вода и вещества, свързващи се с хидратацията. Съветваме ви да пиете много вода, както и да подходите към своята кожа с подходяща хидратираща козметика, особено през студените месеци.

За да предотвратите различните състояния, първо трябва да бъдете убедени какъв точно е вашият тип кожа. При дерматологични проблеми ви съветваме да се консултирате с дерматолог, за да подходите правилно с необходимото лечение и подходящите продукти.