Топ 8 домашни средства срещу бълхи

Топ 8 домашни средства срещу бълхи

Като собственик на домашен любимец възможността любимата ви котка или куче да хване бълхи е постоянна тревога. Тези паразити се хранят с кръвта на животните и могат лесно да се превърнат в проблем в дома ви, ухапвайки както вас, така и вашето животно. Дори и да нямате домашни любимци, бълхите могат да бъдат проблем, ако предишните собственици на вашия имот са имали котки или кучета.

Знаете ли, че… Че спрямо размера си, бълхите могат да скочат по-далеч от всяко друго насекомо? Ако човек със среден ръст имаше същата скачаща способност като бълха, той би могъл да скочи на 295 фута напречно и на 160 фута височина!

Ухапванията от бълхи по хората са доста редки, през по-голямата част от времето вашите домашни любимци ще бъдат жертва на ухапвания от бълхи. Тези ухапвания не са особено болезнени за хората в сравнение с ужилванията от оси, но ще разберете, след като бъдете ухапани. Както при всички ухапвания от насекоми, около ухапаното място ще се появи дразнене, сърбеж и подуване. Докато вашите домашни любимци може да развият алергии към слюнката на бълхите с течение на времето. Моля, свържете се с нас, ако искате професионалист да лекува заразата с бълхи.

Има много домашно приготвени лекарства против бълхи и „бабски приказки“, които са били споделяни през годините, за да помогнат за предотвратяване и премахване на бълхи. Някои от тези „домашни средства“ може да съдържат зрънце истина, но повечето е много малко вероятно да разрешат заразяване с бълхи, след като се установят в дома ви. Някои примери за разбиване на митове са дадени по-долу:

Ухапвания от бълхи

Ухапванията от бълхи по хората са доста редки, през по-голямата част от времето вашите домашни любимци ще бъдат жертва на ухапвания от бълхи. Тези ухапвания не са особено болезнени за хората в сравнение с ужилванията от оси, но ще разберете, след като бъдете ухапани. Както при всички ухапвания от насекоми, около ухапаното място ще се появи дразнене, сърбеж и подуване. Докато вашите домашни любимци може да развият алергии към слюнката на бълхите с течение на времето.

Домашни средства против бълхи

Има много домашно приготвени лекарства против бълхи и „бабски приказки“, които са били споделяни през годините, за да помогнат за предотвратяване и премахване на бълхи. Някои от тези „домашни средства“ може да съдържат зрънце истина, но е много малко вероятно повечето да разрешат заразяване с бълхи, след като се установят в дома ви. Някои примери за разбиване на митове са дадени по-долу:

1. Течност за миене на съдове – Това домашно лекарство срещу бълхи включва създаване на капан за бълхи с помощта на течност за миене на съдове и малко вода. Напълнете чиния или купа със смес от топла вода и препарат за съдове и я поставете в стаите на къщата си, където бълхите са най-активни.

„Бабешката приказка“ казва, че разтворите от вода и препарат за съдове действат като лепило, което улавя бълхите поради високия вискозитет на разтвора. Трябва да повтаряте този метод с нова партида всеки ден. За да работи ефективно това домашно лекарство против бълхи, „приказката на старите жени“ казва, че трябва да се прилага през нощта.

Всъщност бълхите могат случайно да попаднат в разтвора и да се заклещят, но това е чист късмет, тъй като нищо не ги привлича към разтвора.

2. Сода за хляб – За да подейства това домашно лекарство против бълхи, поговорката гласи, че трябва да поставите сода за хляб по килимите и мебелите си, да вземете твърда четка и да я втриете в тъканта. След това почистете дома си старателно с прахосмукачка и изпразнете съдържанието на прахосмукачката в торбичка и я поставете на сигурно място във външна кофа за боклук. Всъщност както при бабските приказки със содата за хляб, така и при солта, факторът, който действително има положителен ефект върху премахването на бълхите, е старателното и упорито прахосмукачка във вашия имот.

3. Сол – Подобно на содата за хляб, солта се смята за домашен лек срещу бълхи, когато е придружена от прахосмукачка. Митът гласи, че солта действа като дехидратиращ агент, помагайки да се отървете от възрастни бълхи. За това домашно лекарство вземете малко фино смляна сол, поръсете с нея килимите си. Оставете да почине за 1-2 дни, след това почистете дома си с прахосмукачка, изпразвайки съдържанието във външна кофа за боклук.

4. Лимонов спрей – Лимонът се казва, че може да се използва по много начини в къщата, но освен че е начин за лечение на ужилвания от оси, той също се казва, че е естествено домашно лекарство за бълхи на „старите жени“. За да приготвите този натурален лимонов спрей против бълхи, нарежете един лимон на тънко, добавете го към литър вода и оставете да заври. Оставете цитрусовия разтвор да престои една нощ и го изсипете в спрей бутилка. След това напръскайте цитрусовия разтвор върху заразените зони в дома ви – дивани, постелки за домашни любимци, столове и т.н. Не накисвайте, а само навлажнете.

Може да накара дома ви да мирише свежо и привлекателно, но е много малко вероятно да премахне заразата от бълхи.

5. Розмарин – Има една „бабешка приказка“, че розмаринът може да се използва за лечение на леки опаразитявания от бълхи, като се направи билков прах от бълхи с помощта на розмарин – поставете билката с малко рута, пелин, копър и мента в чукало и хаванче и се смила на прах. След това го поръсете върху вашите килими, мебели, постелки за домашни любимци, первази на прозорци и навсякъде другаде, където подозирате, че има бълхи в дома ви. Твърди се, че розмаринът е естествен репелент срещу бълхи, така че според мита той ще помогне да ги отблъсне и предотврати.

6. Растения за отблъскване на бълхи – Последната „бабешка приказка“ за естествени средства за премахване на бълхите включва помощта на набор от специфични растения, които да помогнат за отблъскването на тези хапещи насекоми. Някои растения съдържат определени масла, съединения и химикали, които бълхите не харесват и ще се опитват да избягват. Използването на тези растения в дома ви в саксии и цветни лехи се препоръчва като естествен домашен лек за бълхи.

Растения, които пазят бълхите:

Пени Роял

Хризантеми

Лавандула

мента

Може да има зрънце истина в този мит, тъй като някои от тези растения като хризантемите се използват отчасти в естествени инсектициди. Въпреки това колко ефективни са те всъщност като репеленти срещу бълхи, поставени в саксии на вътрешния двор или в къщата, е спорно.

7. Диатомит – Използването на диатомит за лечение на проблем с бълхи е едно от малкото „домашни средства“, които съдържат някаква субстанция.

Диатомитът представлява микроскопични останки от вкаменени водорасли, диатомеи. Това е много фин прах, който не е токсичен за хората и е чудесно естествено средство за премахване на бълхите, тъй като причинява дехидратация. Трябва да поръсите праха върху области, за които подозирате, че имат висока активност срещу бълхи, като нанесете тънки слоеве. Оставете диатомичната пръст за 2 дни, след което незабавно почистете с прахосмукачка, следвайки необходимите съвети за предотвратяване на бълхи след това.

Продължавайте с повишено внимание!

Важно е да сте наясно, че ако използвате диатомична пръст като естествено лекарство срещу бълхи, трябва да използвате опцията за хранителен клас. Въпреки че не е токсичен, естеството на праха може да стане разхвърляно и да раздразни очите и гърлото ви. Когато използвате диатомична пръст за третиране на дома си, се препоръчва да носите маска за лице и ръкавици.

8. Прахосмукачка, прахосмукачка, прахосмукачка – много от тези „бабски приказки“ включват простия процес на прахосмукачка на засегнатите участъци от вашия имот. Внимателното и упорито прахосмукачка на всяко кътче и цепнатина, килими, подови настилки и мебели вероятно ще бъде по-ефективно за намаляване на нивото на активност на бълхите, отколкото повечето от тези „бабски приказки и лекарства“, взети заедно. Ларвите на бълхите се хранят с органична материя в килими, постелки и мебели. Трябва да се опитате да премахнете всички потенциални запаси от храна, за да предотвратите появата на бълхи, така че целевият режим на вакуумиране ще помогне за премахването на източниците на храна, както и на възрастни бълхи. Не забравяйте внимателно да извадите съдържанието на вашия Hoover извън имота си и да го запечатате, преди да го поставите сигурно във външен кош за изхвърляне.

Как да се отървете от бълхи

Въпреки че има набор от различни „домашни средства“ за бълхи, нито едно от тях не е особено ефективно. Някои потенциално могат да помогнат за справяне с проблем с бълхи, но не могат да разрешат успешно такъв. Повечето домашни средства за бълхи засягат само възрастните видове бълхи, оставяйки ларвите и яйцата незасегнати. Това създава възможност за ново заразяване с бълхи, докато яйцата се излюпват и ларвите се развиват. Ако искате пълно и гарантирано унищожаване на бълхи, посетете този URL https://www.pest-control.bg/services/pruskane-protiv-bulhi/