Защо е по-добре да използваме многократна бутилка за вода

Защо е по-добре да използваме многократна бутилка за вода

Бутилката вода е необходима  за всички, които водят активен начин на живот или усилено спортуват. Днес производителите предлагат набори от контейнери за многократна употреба, които да заменят конвенционалните пластмасови бутилки. Те са удобни, екологични и практични.

Бутилираната вода, която се продава в пластмасови бутилки, може да съдържа микропластмасови частици, отделени от опаковката. Особено е опасно, ако се използват нискокачествени пластмаси за производството на бутилки. Биолозите не препоръчват повторната употреба на еднократната бутилка, защото започва да се отделя бисфенол, който се отразява неблагоприятно на човешкото тяло.

Бутилката за многократна употреба  не поражда такива опасности, защото е екологична. Тя е функционална за дълъг период от време. Има и разновидности за топли напитки. Както има и многократни контейнери за съхранение на горски плодове или билки и други, оборудвани с филтри, изолация и подвижни капаци.

Бутилките за многократна употреба си имат своите разновидности. И, преди да решим да си закупим, трябва да определим целта на използването й. Ако си купуваме многократна бутилка за вода за офиса, тогава размерът и теглото няма да имат особено значение. Тия параметри са важни, ако този атрибут ни е необходим за преходи, туризъм, колоездене и др.

Предназначението на бутилката определя и материала, от който е изработена – той не бива да е крехък и чуплив. Важна роля играе и наличието на специално закопчаване към китката, при което бутилката може да се използва за джогинг.

Бутилката за многократна употреба, както и термосите, може да е изработена от неръждаема стомана – издръжлив и практичен материал, изделията от който могат да се ползват дълго време. Такива контейнери са доста тежки, но не се деформират, не търпят механични повреди и си струват високата цена.

Стъклените бутилки могат да се рециклират многократно. Материалът не взаимодейства с вода или други течности, поради което контейнерите могат да се използват за различни студени напитки. Трябва да се внимава при съхранението им, защото са чупливи.

Изборът на обем на бутилката е индивидуален, според индивидуалните нужди от вода. Предлагат се различни опции в продажба. Мини бутилките, с обем от 0.33 л са удобни за носене и се побират в раници и чанти. Моделите със среден размер от 1 литър са по-просторни и са подходящи за колоездене и дълги разходки, особено през лятото. Обемните варианти за 2 и повече литра са предназначени за пикник или дълга разходка. Колкото по-голям е контейнерът, толкова по-голямо е неговото тегло. Ако многократната бутилка е снабдена с цедка, сложна капачка или е с двойна стена, това увеличава нейната маса.

Многократната бутилка за вода често е снабдена с допълнителни функции като въглероден филтър, който премахва вредните компоненти от течността, нормализира нивото на Ph и обогатява водата с полезни микроелементи. Може да има и брояч, който да показва колко течност е изпита.

При закупуване на многократна бутилка е хубаво да се следи за наличие на покритие против хлъзгане и специални канали за пръстите, което ще позволява безопасното ползване на изделието. Удобно е да се използва и модел с каишка, за да се държи по-лесно или да се фиксира на определено място, например, върху раница. Хубаво е да се обърне внимание на херметичността на капака, който трябва плътно да приляга към гърлото  и при разклащане няма опасност да се разлее течността. Преди закупуване на бутилка за многократна употреба, всеки клиент трябва да се запознае с необходимите задължителни характеристики.

Има и термобутилки за съхранение на горещи течности като кафе или чай за работа или топло мляко за детето по време на пътуване.

Бутилките за многократна употреба са представени на пазара от различни производители. Най-добре е такъв аксесоар да бъде купен от реномирани производители и тогава  наистина може да се превърне в ежедневен артикул за здравословен начин на живот.