Защо са необходими хидроизолационни мембрани?

Защо са необходими хидроизолационни мембрани?

Когато става въпрос за осигуряване на целостта на вашата сграда, защитата от навлизане на вода и замърсители се нарежда на първо място в списъка с неща, които трябва да добавите към вашата структура. Използването на хидроизолационни мембрани е популярен избор за сгради и предлага много дългосрочни предимства, които могат да допринесат за цялостната дълготрайност.

Нека да разгледаме предимствата на наличието на водоустойчива основа и как изборът на правилната хидроизолационна мембрана ще помогне за защитата на инвестицията на вашия клиент.

Какво представлява хидроизолационната мембрана?

Знаете какво е хидроизолационна мембрана — но знаете ли как да обясните какво е това и защо е важно за тези с по-малко опит? Хидроизолационните мембрани са направени от слоеве хидрофобен материал, който предотвратява преминаването на вода или хидрофилен материал, който се разширява при контакт с вода.

Не е необичайно да се използват няколко слоя хидроизолационни мембрани, за да се осигури ефективност и да се увеличи издръжливостта. Консултантите по сградни обвивки, изпълнителите и строителите могат да избират от различни хидроизолационни системи в зависимост от хидроизолационните нужди на своите клиенти, които ще разгледаме по-долу.

Необходима ли е хидроизолационна мембрана?

Един от най-добрите начини, по които можете да гарантирате, че сградата на вашия клиент ще остане защитена във времето, е като имате водоустойчива основа . Висококачествената фундаментна хидроизолационна мембрана служи като изключително важна бариера между бетона и околната земя. Помага за предотвратяване на проникването на вода и дори може да устои на навлизането на вредни замърсители в структурата.

Бетонът и торкрет бетонът са порести материали, така че след като сградата се е слегнала, тя може да се напука с течение на времето или да изтече от воден натиск върху основата под нивото.

Ако сградата е на място с основно замърсяване, опасни условия също могат да бъдат създадени, когато метанът или парите от замърсената почва и/или подпочвените води мигрират през несъвършенства в бетона.

Видове хидроизолационни мембрани

Има много търговски опции за хидроизолация, от които да избирате, което може да направи намирането на правилната хидроизолационна мембрана за вашия проект трудна задача, ако клиентите ви не знаят какво търсят.

За хидроизолация има висококачествени и долнокачествени материали:

Над ниво: Балкони, палуби за паркиране, тераси на покриви и площади се нуждаят от хидроизолация, за да предпазят обвивката на сградата от проникване на влага. Тези продукти трябва да бъдат водоустойчиви, адаптивни към диапазон от температури и, в някои случаи, устойчиви на UV светлина и естетически приятни.

Ниско качество: Нискокачествените материали са проектирани да издържат на уникален набор от предизвикателства. Бетонните основи могат да бъдат изложени на кацнала вода или неприятно водно налягане, дори когато не е налице ниво на подземни води. Това кара водата да се събира в по-рохкавата почва, задържайки я близо до основата, където потенциално може да причини щети. Ако основата на сградата се изгражда в нивото на подземните води, хидроизолацията очевидно става по-критична.

Който и тип мембрана да изберете вие ​​и вашият клиент , тя винаги трябва да бъде здрава и издръжлива, за да може да издържи на конструкцията, елементите и продължаващото слягане и движение на сградата. Има два основни типа мембрани, за които вашият клиент трябва да знае:

На листова основа: Тези хидроизолационни мембрани се предлагат на рула и се полагат върху твърди повърхности, като основата на сграда. Те могат да бъдат направени от голямо разнообразие от материали, като HDPE, бутил, PVC, бентонит или комбинирани, за да образуват композитни материали.

Течност: Мембраните на течна основа обикновено се напръскват или навиват върху повърхности, създавайки безшевна мембрана без фуги. Често се предпочитат течни мембрани, тъй като те са без фуги, но е важно да знаете дебелината, необходима за вашите строителни условия.

Как се полага хидроизолационната мембрана?

Има три различни процеса на нанасяне на хидроизолационни мембрани: хидроизолация на положителната страна, хидроизолация на сляпата страна и хидроизолация на отрицателната страна.

Източник:  https://remontnapokrivibg.eu/