5 неща, които вашият склад трябва да притежава

5 неща, които вашият склад трябва да притежава

Складовете отдавна са престанали да бъдат просто високи сгради с голяма площ, където да трупате инвентар. Днес те имат основно значение за всеки успешен бизнес, особено предвид нарастващата сложност на съвременните вериги за доставки. Затова в тази статия ще обърнем внимание на 5 задължителни неща, които вашия склад трябва да притежава, за да функционира успешно!

  1. Добра интернет връзка

Може да изглежда противно на интуицията, че първото, което трябва да има в склад, е силната интернет връзка. В крайна сметка складът не е център за данни. Въпреки че това е вярно, логистиката през 21-ви век е изключително интензивна на информация.

Тъй като складовете са много тясно интегрирани в повечето бизнеси, те се нуждаят от възможността да споделят данни за доставка и инвентар с останалата част от организацията. Системите за управление на складове и автоматизираните системи за доставка са толкова мощни, колкото им позволява тяхната интернет връзка.

  1. Подходящите стелажни системи

Изборът на подходящи стелажни системи е в основата на добрата организация и ефективния работен процес в склада. Добрата новината е, че съвременните стелажни системи предлагат богато разнообразие от видове и възможности за персонализация, така че да откриете най-доброто решение, което на 100% да отговори на нуждите на вашия склад.

Когато избирате стелажи, ключовото тук е да вземете предвид вида и теглото на стоките, които ще се съхраняват, дали са бързооборотни, какъв е срокът им на годност и т.н. Препоръчваме ви да се доверите на специалисти, които ще ви консултират и ще ви помогнат да изберете най-подходящите стелажи, които ще подобрят ефективността и организацията на складовото пространство.

  1. Достатъчно свободно пространство

Веригите за доставки се променят с течение на времето, така че складовото ви пространство трябва да има място да се разраства или да бъде разделено, така че да можете да го споделите с друг наемател, когато вашите нужди се променят. Изборът на пространство с множество врати улеснява разделянето между различни вътрешни отдели или споделянето с някой друг като поднаемател. С други думи по-голямата площ може да ви осигури много повече гъвкавост, което е особено важно при динамичната глобална обстановка, която винаги оказва влияние върху бизнеса.

  1. Енергийно ефективно осветление и ОВК системи

В сравнение с офис или търговски площи, складовите площи са сравнително достъпни на база на квадратен метър. Освен наем, единствените ви значителни оперативни разходи вероятно ще бъдат данъци и  комунални услуги. Докато данъците върху имотите могат да бъдат трудни за контролиране, комуналните услуги са по-лесни за управление. Високоефективното осветление и  системите за отопление, вентилация и климатизация постигат значителни спестявания, само поради голямото количество пространство, което трябва да бъде осветено и климатично контролирано.

  1. Квалифициран персонал

Особено ако вашата компания работи на принципите на логистиката точно навреме, вашият склад е от решаващо стратегическо значение. Дори и най-добрият склад е толкова добър, колкото хората, които работят в него. Като такива, потърсете складови пространства на пазари, които предлагат квалифицирана, достъпна работна сила, която не е обект на обременителни местни разпоредби.