Използване на арматурно желязо в строителството: Основни характеристики и цени

Използване на арматурно желязо в строителството: Основни характеристики и цени

Арматурното желязо е важен материал в строителството. Арматура се използва за подсилване на бетонните конструкции и повишаване устойчивостта им на натиск и опъване. Важно е тя да е качествена и подбрана правилно, за да изпълнява своите функции в строежа. 

Кои са основните характеристики, на които трябва да обърнете внимание при подбор на арматура

Арматурното желязо е известно с високата си устойчивост и съпротивление на натиск, което го прави идеално за укрепване на бетонни конструкции. То притежава и добра гъвкавост, което позволява конструкциите да се приспособят към възможни деформации или натоварвания, без да се разрушават. 

От съществено значение е желязото да бъде защитено от корозия с подходящи покрития, особено ако се използва за арматура във влажна среда. То се предлага в различни диаметри и форми. Важно е да спазвате точните препоръки на проектанта, когато заявявате арматура за вашия строеж, за да сте сигурни, че сте се спрели на най-подходящата. 

Спрямо функциите си в строежа има три типа арматура

Във всеки строеж се използва носеща, монтажна и разпределителна арматура, всяка от които има специфични характеристики и функции. Носещата подпомага устойчивостта на бетона на натиск и опъване, монтажната и разпределителната имат спомагателни функции по време на изливане на бетона до окончателното му засъхване. За изработването на носеща арматура се използва стомана от класовете А-I, А-II и А-III, докато монтажна и разпределителна се изработва само от клас А-I. Важно е да сте наясно с тези характерни особености, за да знаете какви цени на арматурно желязо да очаквате. 

Направете проучване, за да откриете приемливи цени на арматурно желязо

Трябва да сте наясно, че освен от гледна точка на материала, може да очаквате различни цени на арматурно желязо и спрямо количеството, което смятате да поръчате. Очаквано за по-мащабна заявка ще получите отстъпка, но колко точно ще ви е нужно зависи от параметрите на строежа и предписанията на проектанта. 

Когато преговаряте за цени на арматурно желязо не пропускайте да уточните дали в тях са включени и допълнителни услуги като транспортиране до вашия обект и разтоварване на заявените количества на строителната площадка. Това е важен детайл при договаряне доставката на арматура, тъй като е необходим специализиран транспорт. В повечето случаи той трябва да е оборудван с кран, тъй като често се налага разтоварването на арматура да става на значителна височина. 

Не правете компромис с качеството заради по-ниски цени на арматурно желязо

Както изтъкнахме в началото, от качеството на арматурата до голяма степен зависи здравината и устойчивостта на всяка конструкция. Не се подвеждайте по най-ниските цени на арматурно желязо, а бъдете бдителни то да отговаря точно на изискванията, за да сте спокойни, че сте обезпечили в голяма степен сигурността на строежа.