Баня в стила на минимализма: идеи за декор

Баня в стила на минимализма: идеи за декор

Минималистичната баня вече се наложи като модел, който най-добре съответства на модерния начин на живот. Нека да припомним някои от основните характеристики на този стил.

Така например, банята, издържана в духа на минимализма не следва да разполага с отворени рафтове или шкафове, тъй като изложеното на показ съдържание ще наруши привлекателността на минималистичния стил.

Препоръчва се също да избягвате използването на шкафове и други мебели, които са прозрачни в предната си част, поради същата причина.

Подходящи мебели за минималистичната баня

Не е необходимо да избирате мебели със същия нюанс като декорацията на стаята, тъй като това унищожава цялостния външен вид. Дизайнерите препоръчват довършителният цвят да бъде няколко нюанса по-тъмен или по-ярък – техника, която служи за визуално разширяване на пространството.

Осветлението в минималистичната баня

Максималната дневна светлина и различни видове изкуствено осветление (с изключение на цветните светлини) са най-добрият избор за тази интериорна концепция. Колкото повече осветителни тела се използват, толкова по-добре.

За минималистична баня е добре да заложите на:

  • Максимум дневна светлина. 
  • Ярък главен източник на светлина.
  • Отделни лампи в различни функционални зони.
  • Прожектори или LED ленти, с изключение на цветните модели.
  • Полилеите и таваните, използвани в минималистична баня, трябва да бъдат възможно най-прости, без фантазии или декоративни детайли.
  • Най-подходящите опции са полилеи и таванни лампи в геометрични форми.

Минималистичният стил изисква специален подход в дизайна, тъй като едно грешно решение може да накара интериора да се размие и да развали основната идея. Тъй като декорът е от първостепенно значение във всяка баня, но минималистичен стил възпира така нареченият „свръх декор“. Разбира се, можете да създадете удобен и атрактивен дизайн като се ограничите само до един или два декоративни елемента. Но, все пак, се уверете, че не са твърде шармантни и ще се впишат успешно в стила.

От всичко казано дотук можем да обобщим, че изграждането на минималистичен декор в банята не е чак толкова трудна задача, колкото може би изглежда на пръв поглед. Просто спазвайте правилата и ще се радвате на страхотен резултат

Източник: Магазин Керамо