„Очите на дома“ са пряко свързани с доброто здраве на неговите обитатели

„Очите на дома“ са пряко свързани с доброто здраве на неговите обитатели

Учението Фън Шуй обръща огромно внимание на състоянието на „очите на дома“ – неговите прозорци, и свързва тяхното състояние със здравето на неговите обитатели. За постигнем най-доброто за себе си и за своя дом по отношение на Фън шуй, трябва да се съобразяваме с един основен набор от изисквания, за които ще стане въпрос в този материал.

Прозорците са „очите на дома“

Стъклата трябва да са здрави  и чисти, за да влиза повече светлина, привличаща всемирната енергия Чи в стаите. Чи се носи по вятъра и се запазва от водата, откъдето произлиза и името Фън шуй – „вятър и вода“. Затова поддържайте своите прозорци чисти и прозрачни, като ги миете поне два пъти годишно, съветват колегите от Benchtalks.com (естествено това зависи от замърсеността на мястото, където живеете).

От първостепенна важност е и обковът на прозореца, както и дограмата. Независимо от какъв материал е направена и дали е стара или нова, дограмата трябва да е здрава, чиста и в светли цветове. Добре е тя да няма остри ръбове.

Когато прозорецът е разположен срещу врата, Фън шуй препоръчва да се сложи завеса, която да задържи Чи в стаята, и по възможност, вратата и прозорецът да не се отварят едновременно (да не се образува течение).

Важно е да проветрявате често дома си

Фън шуй съветва проветряването да става наведнъж, като се отвори целият прозорец, а не малко прозорче да стои отворено постоянно. При кратката смяна на въздуха предметите няма да се охладят, а ще отдадат своята придобита топлина на новия студен въздух, така че топлината ще остане в помещението и ще задържи Чи. Затова по възможност използвайте стандартното отваряне на прозореца, а не вертикалното. За съжаление в градове като София този съвет през студените месеци може да донесе само вреди, имайки предвид качеството на въздуха в атмосферата, но това са рисковете свързани с живота в големите градове.

Защо не трябва леглото да е под прозорец

Не е добре леглото в спалнята да е поставено под прозореца по две причини. Има вероятност слънчевите лъчи да огряват пряко леглото и така да го заредят с прекалено много енергия, която ще попречи на добрия сън.

Втората причина е, че Чи излиза през прозореца и може да нямате достатъчно Чи през нощта. Затова отделете леглото от прозореца с нощно шкафче и спускайте завесите преди сън.