СПА почивка в България – дестинации

СПА почивка в България – дестинации

СПА дестинациите са тези места, в които има хидротермални находища. Повечето от тях са разположени в Югозападна България и по Черноморието в екологично чисти, неразвити райони. В допълнение към най-известните минерални извори Велинград (спа центъра на България), Хисар и Девин, има много други не толкова популярни, но много атрактивни спа дестинации в страната.

СПА курорти близо до София

Близо до София например това са Кюстендил, Вършец, Баня (до Банско), Сепарева баня, Общество и проход Момин. Кюстендилската – популярна с доброто си влияние върху жени с гинекологични проблеми, женско и мъжко безплодие. Водата във Вършец е 37 градуса, нискоминерализирана, има добър ефект върху нервната, сърдечно-съдовата система и работи добре при очни заболявания.

В района на град Ловеч се намират красивите села Шипково и Чифлик с температура на водата до 38 градуса, което се справя добре с проблеми с бъбреците и опорно-двигателния апарат. Около Сандански, Добринище има няколко балнео и спа курорти.

Минерални бани с гореща вода

Старозагорски минерални бани и Павел баня с гореща, леко минерализирана вода. Лечението и профилактиката включват следните заболявания: мускулно-скелетна система, периферна нервна система, гинекологични, бъбречни и урологични и стомашно-чревни. В долината на река Тунджа има и минерални бани Сливенските. Водата там е топла, не гореща и се препоръчва за хора с проблеми в храносмилателната система.

СПА в село Ракитово, което се намира на 12 км от Велинград, е относително непопулярно. Това е подходящо място за хора, страдащи от астма и белодробни заболявания. В село Момин проход, който вероятно малко хора са чували, е вода с температура 56 градуса. Водата в проход Момин облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата система и различни алергии.

Нареченски бани е балнеоложки курорт с национално значение. Минералните води са естествени и сондажни извори, тъй като повечето от тях имат ниска температура (33 градуса по Целзий), слабо минерализирани, чисти, безцветни, без мирис и с добър вкус на пиене.

В Черно море можете да посетите още няколко места с лечебни минерални извори: Бургас, минерални бани на Албена, Поморие, Упало. Константин и Елена е най-старият черноморски курорт с минерални извори.

СПА процедурите са от съществено значение за всеки.

Спа процедурите са подходящи както за мъже, така и за жени. Противно на общоприетото мнение, че спа центровете се посещават предимно от жени, е неправилно, оказва се, че процентът на посетителите от двата пола е практически еднакъв. Спас са посещавани и от двойки, които търсят лечение по свой вкус. Най-предпочитаните лечения са класически масажи и процедури за лице и тяло, по-рядко процедури с шоколад, мед или вино. И жените, и мъжете предпочитат да се доверят на ръцете на жените.
Във всеки специализиран спа център има различни специалисти и лекари, дерматолози, рехабилитатори, които могат да препоръчат на клиента най-добрите процедури в съответствие със здравословното му състояние. Има лечения, които са противопоказани за хора със сърдечно-съдови проблеми, например силно затопляне на тялото като сауни, парни бани и много други. Влизането в басейна с минерална вода не е препоръчително след пиене на алкохол или когато сте уморени и преуморени.

Една от най-популярните дестинации за спа почивка е град Велинград, тъй като е известен като най-големият СПА център в България, най-популярните месеци на посещения са юли и август. Немалко хора са решили да заменят традиционната морска ваканция със спа ваканция, която обаче не определя напълно спа сезона.

В хотелите и центровете СПА дестинациите са подходящи за отдих през цялата година. Разнообразието от цени в определени региони и типове хотели позволява на хората с различни възможности да планират своите спа почивки.

Цени за СПА почивки.

Цената на нощувка в СПА хотел в България варира средно от 40 до 190 евро за двойна стая. Цената зависи от комфорта и звездите на хотела, местоположението му – на добре познато или по-малко популярно място и от броя на желаните дни. Относително евтини: Вършец, Добринище, Шипково и Чифлик и малко по-скъпи в Кюстендил, Старозагорски минерални бани, Девън и морски курорти – Поморие, Св. Константин и Елена и Бургаски минерални бани. Във Велинград цените са по-високи, но там, както в Добринище и Хисар, можете да посетите обществени термални бани и басейни.