Струва ли си да теглите кредит по време на кризата?

Струва ли си да теглите кредит по време на кризата?

Повечето хора по света днес са изпаднали в ужас, страхувайки се от ужасния коронавирус. Бизнесът в различните сфери търпи загуби, но животът не свършва дотук – хората все още се нуждаят от пари. 

Какво се случва в областта на потребителското кредитиране и струва ли си да теглите кредит по време на кризата?

Банковите анализатори предупреждават, че поради влошената икономическа ситуация, рисковете от увеличаване на дълга на потребителските заеми се увеличават няколко пъти. В сегашната обстановка банките затягат условията за одобряване на заем и повишават изискванията за кредитополучателите. Преди да подадете заявление за заем, следва добре да прецените финансовите си възможности, както и да помислите за вероятността от негативни промени, свързани с възможността да загубите работата си или с намаляване на доходите ви.

И ако все пак решите да теглите кредит по време на криза, ето как може да увеличите шансовете за неговото одобрение:

Изберете да подадете заявление за кредит в банка, с която вече сте си сътрудничили. Идеалният вариант е банката, в която получавате заплатата си – в този случай вероятно ще ви предложат много добри условия за заем.

Следващият етап е да предоставите пълния пакет документи, които банката изисква. 

Не забравяйте да споменете и за допълнителните източници на доход, например, ако отдавате недвижими имоти под наем, предоставяте услуги и така нататък. Просто информирайте банката за това и шансовете ви да получите печеливш кредит ще се повишат.

Банките са по-склонни да отпускат обезпечени заеми, особено по време на криза. Ако сте готови да предоставите апартамент или превозно средство като обезпечение, имате възможност да получите заем при много изгодни условия и с по-голям шанс за одобрение. Но не забравяйте, че в случай на неизпълнение на договора  може да загубите собствеността си, така че помислете два пъти и изчислете способността си да изплащате заема.

Помощта от поръчител също ще помогне да се повишат шансовете за получаване на изгоден заем. Ако имате приятел или роднина с отлична кредитна история и достойни доходи, който се съгласи да сподели отговорността с вас, посочете го като поръчител – това обстоятелство ще наклони везните във ваша полза.

И накрая, нека отново напомним, че по време на криза трябва внимателно да изчислите финансовите си възможности, да се въздържате от импулсивни покупки и да правите внимателен разчет на разходите си, предвид състоянието на нестабилност в страната и по света.

Източник: Финансов портал Parite.bg