Тъмни или светли кухни – какво съветват интериорните дизайнери

Тъмни или светли кухни – какво съветват интериорните дизайнери

Интериорният дизайн безспорно е дейност, която е подчертано творческа и би съумяла да донесе много радост и удовлетворение, особено що се отнася до новодомци, които току що са закупили свое ново жилище. Винаги, когато се стартира някакъв ремонт, обикновено се започва от обзавеждането на кухни – именно те са едни от най-важните помещения, без които е немислимо да имаме пълноценен, удобен и функционален живот у дома.

Ето защо и днешната статия решихме да посветим на въпроса, свързан със създаването на дизайн за кухни – веднъж, щом сме решили какъв да бъде моделът, следва да се спрем и на подходящите цветове. Ето защо се допитахме до професионалистите, които с охота ни дадоха ценни насоки, а ние бързаме да ги споделим и с вас, за да можете час по-скоро да създадете мечтаните кухни.

При големи кухни можете да експериментирате с цветовете

Преди да се впуснем в цветови предложения, е редно да споменем, че багрите оптически са способни както да „разширят“, така и да „смалят“ дадено помещение. Ето защо е важно да вземете предвид големината на стаята, когато решавате в какви цветове да я „облечете“. По правило, тъмните цветове са онези, които действат умаляващо на дадено помещение – ето защо те са особено подходящи за изначално големи стаи, на които не би попречило дори и цветовете да им подействат смаляващо. На тъмни багри можете да заложите както на шкафовете на кухнята, така и на самите стени, които са част от стаята. Не малко интериорни дизайнери препоръчват да предрешите една от стените си в контрастен тъмен цвят – така ще създадете своеобразен акцентен елемент, който ще накара сякаш цялото помещение да изпъкне. Големите кухни търпят тъмни цветове – някои клиенти подхождат особено ексцентрично към въпроса и решават да си направят черни кухни например. Дори и на теория това интериорно решение да ви се струва дръзко, си струва да отбележим, че на практика тъмните кухни изглеждат доста стилно.

Светлите цветове и нюанси запазете за по-малкит кухни

Ръководейки се от горното правило, е съвсем удачно да кажем, че малките кухни изглеждат наистина разкошно в светли багри и тонове, тъй като те имат свойството на „разширяват“ оптически помещението. Така, дори и да разполагате с малка стая, посредством правилната употреба на цветовете и хитрото разпределение на мебелите, ще успеете да изградите наистина прекрасни и привличащи вниманието кухни. Тъй като именно те са най-използваните стаи от жилището, ви съветвам да не пестите усилия и средства, що се отнася до работата върху вашите кухни. Повече от разумно е да инвестирате в стабилни, здрави и красиво изглеждащи мебели, за да не ви се налага в последствие често през годините да подменяте обзавеждането.